INSP anunță că în ultima săptămână în România au fost confirmate 107 cazuri de infectări cu tulpina britanică și un caz cu varianta sud-africană. În aceeași perioadă zece persoane infectate cu tulpina britanică au decedat.

insp-anunta-ca-in-ultima-saptamana-in-romania-au-fost-confirmate-107-cazuri-de-infectari-cu-tulpina-britanica-si-un-caz-cu-varianta-sud-africana-in-aceeasi-perioada-zece-persoane-infectate-cu-tulpina-britanica-au-decedat.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică până la data de 04 aprilie au fost raportate 1.178 de secventieri, fiind confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 670 de infectări cu tulpina britanică, 4 cu varianta sud-africană și 2 cu cea braziliană. Rata de confirmare a probelor a fost de 57,4%.

INSP precizează că ultimul cazul confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având județ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică.

Unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K. Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Până pe 4 aprilie au fost înregistrate 27 decese confirmate cu tulpina britanică a coronavirusului.

S 13 Informare Cazuri Cu Noi Variante Care Determina Ingrijorare (VOC)

Articole similare