Marea Britanie. Agenția Medicamentului recomandă ca persoanele cu vârste de până la 30 de ani să fie vaccinate împotriva Covid cu un alt ser decât cel al AstraZeneca. Arată că 79 de persoane au suferit cheaguri de sânge până la finalul lunii martie, iar 19 dintre ele au murit.

marea-britanie-agentia-medicamentului-recomanda-ca-persoanele-cu-varste-de-pana-la-30-de-ani-sa-fie-vaccinate-impotriva-covid-cu-un-alt-ser-decat-cel-al-astrazeneca-arata-ca-79-de-persoane-au-suferit-cheaguri-de-sange-pana-la-finalul-lunii-martie,-iar-19-dintre-ele-au-murit.

Agenția britanică a Medicamentului (MHRA) a făcut această recomandare pe baza ”dovezilor că există o legătură între vaccinare și apariția cheagurilor”. De asemenea, persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca și nu au suferit reacții adverse pot primi și a doua doză din același ser.

În cazul celor care au primit o primă doză cu AstraZeneca și au suferit reacții adverse severe, agenția recomandă ca rapelul să fie făcut cu alt vaccin.

Anunțul a venit concomitent cu cel al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care a stabilit că există legătură între vaccinul AstraZeneca și ”apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului, care trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare”.

Atât experții britanici cât și EMA au mai precizat că vaccinul are în continuare o eficiență dovedită și că aceste reacții adverse sunt extrem de rare.

Sursa: BBC

Foto: Dreamstime

Articole similare