Germania. Comisia pentru vaccinare afirmă că persoanele cu vârste sub 60 de ani imunizate cu AstraZeneca pot primi la rapel un alt tip de vaccin, ”fără a apărea dezavantaje, din punct de vedere imunologic”.

germania-comisia-pentru-vaccinare-afirma-ca-persoanele-cu-varste-sub-60-de-ani-imunizate-cu-astrazeneca-pot-primi-la-rapel-un-alt-tip-de-vaccin,-”fara-a-aparea-dezavantaje,-din-punct-de-vedere-imunologic”.

Deși studiile care implică amestecarea dozelor de vaccin cu virus ameliorat și cele pe bază de ARNM sunt în curs de desfășurare, experții germani au afirmat că nu există dezavantaje sau riscuri în administrarea rapelului cu un alt ser persoanelor care au primit deja prima doză de AstraZeneca.

Nimeni nu se așteaptă, din perspectiva imunologică, să existe un dezavantaj în administrarea unei a doua doze dintr-un alt vaccin”, a declarat Marianne Roebl-Mathieu, membru al Comitetului pentru vaccinare”. “Dacă o a doua doză se va dovedi ineficientă, o a treia doză ar putea fi eficientă”, a adăugat Roeble Mathieu. Un alt membru al comitetului, Christian Bogdan, a precizat că nu există nicio dovadă care să lege alte vaccinuri de tulburările rare de coagulare a sângelui

Comitetul german a recomandat săptămâna trecută ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care primiseră vaccinul AstraZeneca să primească o a doua doză dintr-un vaccin produs de altă companie, în urma raportărilor de coagulare a sângelui.

După ce EMA a precizat astăzi că există o legătură între formarea cheagurilor de sânge și imunizarea cu AstraZeneca, Marea Britanie a recomandat ca persoanele sub 30 de ani să fie vaccinat cu un alt vaccin. De asemenea, guvernul belgian a suspendat pentru o lună administrarea acestui ser persoanelor cu vârste sub 55 de ani.

Sursă: Reuters

Articole similare