SUA. 62 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson trebuie verificate pentru contaminare și ar putea fi aruncate, după ce o fabrică din Baltimore se confruntă cu probleme legate de igienă și siguranța producției.

sua-62-de-milioane-de-doze-de-vaccin-johnson&johnson-trebuie-verificate-pentru-contaminare-si-ar-putea-fi-aruncate,-dupa-ce-o-fabrica-din-baltimore-se-confrunta-cu-probleme-legate-de-igiena-si-siguranta-productiei.

Cu mai bine de opt ani în urmă, guvernul federal a investit într-o poliță de asigurare împotriva deficitului de vaccin în timpul unei pandemii. Astfel, a plătit Emergent BioSolutions, o firmă de biotehnologie din Maryland, pentru a avea o fabrică în Baltimore întotdeauna gata pentru producție. Fabrica a devenit principala locație din SUA pentru fabricarea vaccinurilor Covid-19 dezvoltate de Johnson&Johnson și AstraZeneca.

Până acum însă nu a fost utilizabilă nicio doză produsă acolo, deoarece autoritățile de reglementare nu au certificat încă fabrica pentru a permite distribuirea vaccinurilor către public. Săptămâna trecută, Emergent a declarat că va distruge până la 15 milioane de doze din vaccinul Johnson &Johnson după ce s-a descoperit “contaminarea” cu vaccinul AstraZeneca – o amestecare a unor ingrediente .

Nu este însă prima dată când compania a trebuit să arunce seruri împotriva coronavirusului, de teama contaminării. Între începutul lunii octombrie 2020 și ianuarie 2021, Emergent a eliminat cinci loturi de vaccin AstraZeneca – fiecare având două până la trei milioane de doze – din cauza contaminării sau a suspiciunii de contaminare, potrivit informațiilor obținute de New York Times.

Documentele interne și interviurile cu actuali și foști oficiali federali și foști angajați ai companiei spun că fabrica nu era pregătită corespunzător, în ciuda faptului că Emergent a primit un contract federal de 163 milioane dolari pentru îmbunătățire și modernizare pentru producție cu volum mare.

Auditurile și investigațiile – inclusiv cele efectuate în 2020 de Johnson&Johnson, AstraZeneca, două agenții federale și evaluatorii de calitate ai Emergent – au constatat că Emergent nu a respectat unele standarde de bază ale industriei la uzina din Baltimore și a identificat deficiențe repetate în eforturile de dezinfectare și prevenire a contaminării. Între problemele identificate se numără și prezența mucegaiului, care afectează siguranța producției.

Chiar înainte de începerea producției de vaccin Covid-19, existau îngrijorări cu privire la capacitatea Emergent de a-și îndeplini contractul cu guvernul, a constatat The NY Times. Ca un test al disponibilității Emergent, contractul inițial impunea companiei să demonstreze că ar putea produce rapid 50 de milioane de doze de vaccin antigripal pandemic, dar Emergent nu făcuse acest lucru până la data limită inițială (în iunie anul trecut).

Analiza completă este disponibilă pe New York Times

Uladzimir Zuyeu | Dreamstime.com

Articole similare