Pfizer anunță că la șase luni după rapel eficiența vaccinului său este de 91,3%, pe baza datelor concrete, față de 95% cât anunța în urma testelor. În fața tulpinii sud-africane, a dovedit o eficiență de 100%, pe un eșantion de 800 de persoane.

pfizer-anunta-ca-la-sase-luni-dupa-rapel-eficienta-vaccinului-sau-este-de-91,3%,-pe-baza-datelor-concrete,-fata-de-95%-cat-anunta-in-urma-testelor-in-fata-tulpinii-sud-africane,-a-dovedit-o-eficienta-de-100%,-pe-un-esantion-de-800-de-persoane.

Eficiența de 91,3% a fost anunțată de producători în urma unui studiu care a cuprins 12 mii de persoane vaccinate cu ambele doze de cel puțin șase luni. 

Totodată, Pfizer și BioNTech spun că vaccinul lor are o eficiență de 100% în cazul variantei B1351, dominantă în Africa de Sud, deși au inclus un număr relativ mic de persoane în teste, numai 800. Totodată, ieri au transmis că serul este sigur și eficient și pentru grupa de vârstă 12-15 ani.

Datele anunțate de Pfizer ”oferă primele rezultate clinice că vaccinul poate proteja în mod eficient împotriva variantelor aflate în circulație în prezent, un factor critic pentru a atinge imunitatea colectivă și a pune capăt acestei pandemii la nivel global”, a declarat Ugur Sahin, director executiv la BioNTech, într-un comunicat. 

De asemenea, Pfizer și BioNTech spun că vaccinul este 100% eficient în prevenirea bolilor severe, așa cum au fost definite de Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Totodată, companiile spun că nu au existat probleme serioase de siguranță observate la participanții la studiu la șase luni după administrarea și celei de-a doua doze. Precizează că a fost la fel de eficient, indiferent de vârstă, rasă, sex sau etnie și printre participanții cu o varietate de afecțiuni medicale existente.

De altfel, la începutul săptămânii Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC) a transmis că atât serul Pfizer, cât și cel Moderna păstrează o eficiență de 90% în prevenirea infecției cu Covid, persoanele vaccinate transmițând “foarte rar” virusul, chiar dacă vin în contact cu acesta.

Surse alternative: BioNTech, Reuters

Articole similare