Raport ONU: Armata franceză a ucis în ianuarie, în cadrul unui atac aerian, 19 civili care participau la o nuntă în Mali, deși Parisul susținea că a ucis doar jihadiști. Franța respinge concluziile raportului.

raport-onu:-armata-franceza-a-ucis-in-ianuarie,-in-cadrul-unui-atac-aerian,-19-civili-care-participau-la-o-nunta-in-mali,-desi-parisul-sustinea-ca-a-ucis-doar-jihadisti-franta-respinge-concluziile-raportului.

În raportul dat publicității astăzi, ONU precizează că fiind civili, persoanele ucise trebuiau să fie protejate prin legislația internațională. Misiunea ONU a concluzionat că armata franceză a țintit un grup de peste 100 de persoane care participau la o nuntă, într-un sat din provincia Sahel, Mali. Între aceștia, se aflau, într-adevăr, și cinci membri ai unei grupări jihadiste, înarmați. 

Cel puțin 22 persoane, dintre care 19 civili, au fost ucise în urma atacului aviației franceze, notează raportul ONU.

Ministerul francez al Apărării a respins concluziile raportului, printr-un comunicat de presă. Armata franceză a respins și ea acuzația și spune că a ucis doar jihadiști. De asemenea, a negat că în respectivul sat a avut loc o nuntă la acea dată.

În 2013, Franța a decis să-și trimită armata în Mali, fosta sa colonie, pentru a opri violențele provocate de jihadiști. În prezent, are peste 5.100 de soldați dislocați în țara africană.

Surse alternative: France 24, Reuters.

Sursa foto: Mathias P.R. Reding//Unsplash.

Articole similare