Centrul american pentru Controlul Bolilor: Date colectate pe cazuri concrete arată că vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficiență de 90% în prevenirea infecției cu coronavirus, persoanele vaccinate transmițând “foarte rar” virusul, chiar dacă vin în contact cu acesta.

centrul-american-pentru-controlul-bolilor:-date-colectate-pe-cazuri-concrete-arata-ca-vaccinurile-pfizer-si-moderna-au-o-eficienta-de-90%-in-prevenirea-infectiei-cu-coronavirus,-persoanele-vaccinate-transmitand-“foarte-rar”-virusul,-chiar-daca-vin-in-contact-cu-acesta.

Un nou studiu al CDC oferă dovezi puternice că vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 sunt extrem de eficiente în oprirea pandemiei. Spre deosebire de datele clinice și cele de laborator, acestea au fost culese din lumea reală, în rândul grupurilor cu predispoziție la îmbolnăvire mai mare decât populația generală, precum personalul medical și alți lucrători esențiali care se testează cel puțin o dată pe săptămână.

Rezultatele au arătat că, după primul vaccin riscul ca o persoană vaccinată să dezvolte simptome ale bolii Covid scad cu 80%, iar după rapel scad cu 90%.

Durează aproximativ două săptămâni după fiecare doză de vaccin pentru ca organismul să producă anticorpii care protejează împotriva infecției. Ca urmare, oamenii sunt considerați “parțial vaccinați” la două săptămâni după prima doză de vaccin ARNm și “complet vaccinați” la două săptămâni după rapel.

Studiul prezintă și primele date despre eficacitatea vaccinurilor ARNm Pfizer și Moderna împotriva transmiterii virusului de către persoanele vaccinate, care nu au simptome dacă vin în contact cu acesta. Rezultatele confirmă ceea ce era până acum doar o teorie: vaccinurile împotriva Covid-19 nu protejează doar persoana vaccinată, ci îi protejează și pe cei din jur de infectare, pentru că încărcătura virală a acesteia este foarte mică și, pe cale de consecință, și riscul de a transmite virusul mai departe.

Studiul a evaluat eficacitatea vaccinului împotriva infecției, inclusiv în cazurile asimptomatice, în rândul a 3.950 de participanți din șase state pe o perioadă de 13 săptămâni (14 decembrie 2020 – 13 martie 2021).

Sursa: CDC.

Articole similare