Islanda. După trei săptămâni de cutremure, vulcanul Fagradalsfjall a erupt. Se află la doar 30 de kilometri de capitala Reykjavik, dar nu există pericol pentru locuitori.

islanda-dupa-trei-saptamani-de-cutremure,-vulcanul-fagradalsfjall-a-erupt-se-afla-la-doar-30-de-kilometri-de-capitala-reykjavik,-dar-nu-exista-pericol-pentru-locuitori.

Produsă vineri noaptea, erupția a creat o fisură de 500-700 de metri lungime, iar lava a acoperit deja un kilometru pătrat. Pentru locuitorii capitalei, evenimentul este mai degrabă un spectacol natural decât un motiv de îngrijoare. Totuși, locuitorilor din localitățile mai apropiate de vulcan li s-a spus să stea în casă, pentru a evita expunerea la gaze vulcanice care au putea fi toxice.

Spre deosebire de erupția vulcanului Eyjafjallajokull din 2010, care a dat traficul aerian peste cap din cauza norilor de cenușă expulzați în atmosferă, specialiștii nu se așteaptă ca Fagradalsfjall să arunce cenușă. Acest vulcan nu a mai eupt de 800 de ani, dar în ultimele trei săptămâni a redevenit activ, producând peste 40 de mii de cutremure ce au prevestit erupția.

Sursă alternativă: Reuters

Articole similare