Cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade în nord-estul Japoniei. Autoritățile au emis alertă de tsunami, pentru valuri de aproximativ un metru. Nu există informații despre pagube materiale.

cutremur-cu-magnitudinea-de-7,2-grade-in-nord-estul-japoniei-autoritatile-au-emis-alerta-de-tsunami,-pentru-valuri-de-aproximativ-un-metru-nu-exista-informatii-despre-pagube-materiale.

Seismul a avut loc la ora locală 18.09 în apele Pacificului, în largul regiunii Miyagi, la o adâncime de 60 de kilometri. Primele valuri de apă, de un metru, au lovit țărmul la scurt timp după cutremur. Consulatul SUA de la Sapporo a sfătuit lumea să se îndrepte către ”zonele mai înalte”. Unda de șoc a fost resimțită și în capitala Tokio.

Oficialii nu au raportat pagube materiale, iar starea centralelor nucleare din zonă este inspectată. Tokio Electric Power a precizat că centrala Fukushima nu a fost afectată de seism.

 

Cutremurul de astăzi a avut loc la câteva zile după ce Japonia a comemorat zece ani de la puternicul cutremur din 2011, care a afectat tot regiunea Miyagi. Atunci, un tsunami catastrofal a lovit regiunea, iar centrala Fukushima a fost afectată puternic, ceea ce a dus la evacuări în masă. Luna trecută a avut loc un alt cutremur puternic, în urma căruia mai multe persoane au fost rănite.

Japonia face parte din ”Inelul de foc”, un lanț lung de vulcani și alte structuri tectonice active care înconjoară Oceanul Pacific. Este un arc de munți, vulcani și tranșee oceanice care se întind din Noua Zeelandă spre nord, de-a lungul marginii de est a Asiei, apoi spre est, în Insulele Aleutine din Alaska, și apoi spre sud, de-a lungul coastelor vestice ale Americii de Nord și de Sud. Inelul de foc este una dintre cele mai active zone geologice de pe Pământ și este un loc pentru cutremure frecvente și erupții vulcanice puternice.

Sursa: DW.

Articole similare