SUA. După GameStop, federalii intervin mai hotărât în oprirea fraudelor orchestrate cu ajutorul rețelelor de socializare. SEC devoalează o schemă de fraudă pusă la cale de un trader din California, care a ridicat de 40 de ori prețul acțiunilor unei firme fantomă și a făcut aproape un milion de dolari profit din vânzarea lor.

sua-dupa-gamestop,-federalii-intervin-mai-hotarat-in-oprirea-fraudelor-orchestrate-cu-ajutorul-retelelor-de-socializare-sec-devoaleaza-o-schema-de-frauda-pusa-la-cale-de-un-trader-din-california,-care-a-ridicat-de-40-de-ori-pretul-actiunilor-unei-firme-fantoma-si-a-facut-aproape-un-milion-de-dolari-profit-din-vanzarea-lor.

Andrew Fassari a cumpărat inițial 41 de milioane de acțiuni la compania Arcis Resources Corporation, în decembrie anul trecut. Despre firma respectivă nu există prea multe informații pe internet, se știe doar că este înregistrată în Nevada, iar ulterior Comisia de Valori Mobiliare (SEC) a arătat că nu și-a mai depus niciun fel de bilanțuri de câțiva ani.

Așadar, nu este clar dacă firma mai există sau nu, dar este cert că în decembrie acțiunile sale au crescut cu peste 4.000%. Tot SEC a arătat că traderul respectiv a făcut aproximativ 120 de tweet-uri, în perioada 9-21 decembrie, prin care a promovat, dar cu informații false, compania la care el deja avea acțiuni, timp în care el a profitat însă de interseul artificial creat pentru a-și vinde acțiunile respective. SEC a suspendat tranzacțiile firmei abia pe 2 martie. 

Astfel de modalități de influențare a pieței nu sunt deloc noi, dar agenția federală americană a decis să intervină mai hotârât în combaterea lor după fenomenul GameStop, când mii de investitori au fost convinși pe Reddit să cumpere acțiuni ale unei firme care nu stătea bine “pentru a provoca pierderi Wall Stret-ului”, dar cei mai mulți dintre ei au rămas cu pierderi.

Începând cu luna februarie, agenția a suspendat tranzacțiile a 12 companii promovate agresiv pe rețelele de socializare.

Sursa: Reuters 

Foto: Pexels/energepic

Articole similare