Un al doilea lot de vaccinuri AstraZeneca, suspendat în Italia, este și în România. Din 100.656 de doze ajunse în țară pe 16 februarie, au fost administrate 61.825.

un-al-doilea-lot-de-vaccinuri-astrazeneca,-suspendat-in-italia,-este-si-in-romania-din-100656-de-doze-ajunse-in-tara-pe-16-februarie,-au-fost-administrate-61825.

Autoritățile din regiunea italiană Piemont au suspendat vaccinarea cu respectivul lot, după ce un bărbat a murit la scurt timp după inoculare. Oficialii italieni precizează că măsura a fost luată ”din precauție” și că investighează dacă există vreo legătură între vaccinare și cauza decesului. 

România a primit în urmă cu o lună (pe 16 februarie), peste 100 de mii de doze din lotul ABV 5811, dintre care a folosit deja 61.825 de doze, au transmis autoritățile într-o informare de presă

Astăzi, Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului pentru vaccinare, a declarat: „Nu trebuie să existe motive de îngrijorare. Sunt evenimente care s-au suprapus, însă fără o relație de cauzalitate demonstrată. În jurul orei 12.00 a început o ședință la nivel european cu agențiile pentru medicamente din toate statele europene”.

La rândul său, coordonatorul campaniei pentru vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, citat de Europa FM: „Nu se pune problema la acest moment să luăm o decizie, e ca și cum am decide să suspendăm doar în regiunea Banatului, adică cam așa s-a întâmplat în Italia. (…) Probabil că acel lot a fost distribuit doar în regiunea respectivă.”

Articole similare