China. Beijingul și alte provincii din nord-vestul țării au fost lovite de cea mai puternică furtună de nisip din ultimul deceniu. Calitatea aerului a atins un nivel negativ maxim, iar peste 400 de zboruri au fost anulate.

china-beijingul-si-alte-provincii-din-nord-vestul-tarii-au-fost-lovite-de-cea-mai-puternica-furtuna-de-nisip-din-ultimul-deceniu-calitatea-aerului-a-atins-un-nivel-negativ-maxim,-iar-peste-400-de-zboruri-au-fost-anulate.

Praful de culoare maronie care a acoperit Beijingul, Mongolia, dar și provinciile Gansu, Shanxi și Hebei provine din deșertul Gobi, iar Administrația Meteorologică din țară a emis, luni dimineață, o alertă galbenă. Potrivit presei locale, cel puțin 341 de persoane au dispărut în Mongolia.

Aproximativ o cincime din zborurile de pe Aeroportul Internațional Beijing Capital și Aeroportul Internațional Beijing Daxing au fost anulate începând cu ora locală de prânz (06:00, ora României), mai multe decât erau anulate în mod normal în sezonul furtunilor de nisip.

Indicele oficial al calității aerului din Beijing a atins un maxim negativ de 500, considerat un pericol pentru populație. Concentrația particulelor de praf în unele districte din capitală a măsurat 8.000 micrograme de praf pe metru cub, în condițiile în care calitatea normală a aerului ar trebui să aibă cel mult 50 de micrograme. Ministrul Mediului a declarat că se așteaptă ca furtunile să se deplaseze înspre zona sudică.

China se confruntă cu furtuni regulate de nisip în lunile martie și aprilie, din cauza  apropierii sale de deșertul Gobi, dar și din cauza defrișărilor și eroziunii solului din nordul țării. Guvernul chinez a demarat mai multe programe de reîmpădurire, în încercarea de a reduce gravitatea furtunilor și cantitatea de praf aduse.

Surse alternative: Reuters, Deutsche Welle

Articole similare