Scădere amplă a schimburilor comerciale între UE și Marea Britanie, în prima lună după Brexit. Exporturile din Regat către blocul comunitar au scăzut cu 40%, iar importurile cu aproape 29%.

scadere-ampla-a-schimburilor-comerciale-intre-ue-si-marea-britanie,-in-prima-luna-dupa-brexit-exporturile-din-regat-catre-blocul-comunitar-au-scazut-cu-40%,-iar-importurile-cu-aproape-29%.

Exporturile de bunuri britanice către UE, cu excepția aurului nemonetar și a altor metale prețioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie comparativ cu decembrie 2020, a informat vineri Oficiul de Statistică Națională (ONS). Importurile au scăzut cu 28,8%, un alt record negativ.

ONS a precizat că pandemia a făcut dificilă transpunerea impactului Brexit în noile aranjamente vamale și au existat modificări în modul de colectare a datelor. ONS a evidențiat o scădere cu 64% a exporturilor de alimente și animale vii către UE.

“Dovezile sugerează că o parte din comerțul mai lent cu bunuri de la începutul lunii ianuarie 2021 ar putea fi atribuit perturbărilor cauzate de sfârșitul perioadei de tranziție”, a transmis Oficiul de Statistică.

Marea Britanie a întârziat joi introducerea unei serii de controale de import post-Brexit la bunuri din UE cu aproximativ șase luni, argumentând că întreprinderile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti din cauza impactului pandemiei.

Surse alternative: Reuters, Sky News.

Sursa foto: Nigel Tadyanehondo//Unsplash.

Articole similare