Eurostat: În UE s-au înregistrat în decembrie cu 30% mai multe decese (indiferent de cauză), față de media ultimilor patru ani. În România, “excesul de mortalitate” a fost de 52%

eurostat:-in-ue-s-au-inregistrat-in-decembrie-cu-30%-mai-multe-decese-(indiferent-de-cauza),-fata-de-media-ultimilor-patru-ani.-in-romania,-“excesul-de-mortalitate”-a-fost-de-52%

Biroul de Statistică al Uniunii Europene a evaluat impactul pandemiei, analizând indicatorul denumit “exces de mortalitate”, precizând faptul că această creștere a numărului total de decese față de media anilor anteriori nu dă informații exacte despre cauzele fenomenului. 

În total, au fost cu 580.000 mai multe decese în UE între martie și decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2016-2019. La raportarea de luna trecută, erau 450 de mii de decese “în exces” pentru perioada martie-noiembrie 2020. Astfel, în decembrie anul trecut s-au înregistrat cu 130 de mii mai multe decese (indiferent de cauză), față de media ultimilor patru ani.

Amintim că acest indicator a atins un prim maxim în luna aprilie 2020 (+25%), în timpul primului val al pandemiei. Alte creșteri mari s-au înregistrat în octombrie (+18%) și noiembrie (+41%), în contextul manifestării celui de-al doilea val.

Sursa info și hartă: Eurostat.

Articole similare