Industria românească a recuperat cea mai mare parte a volumului de producție și a revenit în ianuarie 2021 la nivelul de acum un an. Recuperare, inclusiv pe exporturi, și în industria auto.

industria-romaneasca-a-recuperat-cea-mai-mare-parte-a-volumului-de-productie-si-a-revenit-in-ianuarie-2021-la-nivelul-de-acum-un-an-recuperare,-inclusiv-pe-exporturi,-si-in-industria-auto.

Ca volum, producția industrială a fost în ianuarie cu doar -0,9% sub valoarea ajustată (în funcție de numărul de zile lucrătoare) de acum un an, în timp ce cifra de afaceri a fost mai mică cu -0,6%. Totuși industria bunurilor de folosință îndelungată are o creștere de +17%, în timp ce industria energetică are o scădere de 26% față de acum un an.

Industria prelucrătoare (puternic exportatoare) a revenit la un volum comparabil cu cel de anul trecut – industria auto are o creștere de volum de +20% față de luna decembrie și de -2% față de ianuarie 2020, în timp ce exporturile de autoturisme (care fac 40% din valoarea totală a exporturilor României) au fost cu -1,6% mai mici decât acum un an.

Revenirea producției și exporturilor de automobile se vede și în deficitul balanței comerciale a României, care a scăzut cu 124 milioane de euro față de acum un an. Totuși, o revenire industrială a mai existat și în lunile de vară și toamnă, dar aceasta a fost ulterior afectată de restricțiile impuse în majoritatea țărilor europene și de reducerea exporturilor.

Evoluția producției în alte sectoare industriale, față de acum un an:

  • Industria alimentară -3%;
  • Industria metalurgică +1,2%;
  • Fabricarea echipamentelor elctrice +30%;
  • Industria mobilei +5%.

Sursa datelor: comunicate INSSE

Articole similare