Studiu. Peste un sfert dintre pacienții cu coronavirus asimptomatici la momentul testării pozitive au raportat simptome pe termen lung, precum dificultăți de respirație, tuse sau dureri.

studiu-peste-un-sfert-dintre-pacientii-cu-coronavirus-asimptomatici-la-momentul-testarii-pozitive-au-raportat-simptome-pe-termen-lung,-precum-dificultati-de-respiratie,-tuse-sau-dureri.

Cercetarea, care s-a concentrat exclusiv asupra persoanelor care nu au fost niciodată spitalizate cu coronavirus, a analizat dosarele medicale electronice a 1.407 persoane din California care au fost testate pozitiv. 

La mai mult de 60 de zile de la infectare, 27% (sau 382 de persoane) se confruntau cu simptome post-Covid, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri în piept, tuse sau dureri abdominale. Aproape o treime dintre pacienții cu astfel de probleme pe termen lung nu au prezentat niciun simptom inițial în cele zece zile de la testarea pozitivă, au descoperit cercetătorii.

Studiul a mai relevat faptul că problemele pe termen lung afectează fiecare grupă de vârstă, inclusiv copiii. “Dintre cei 34 de copii din studiu, 11 au avut acele simptome pe termen lung”, a spus unul dintre autori, Melissa Pinto, profesor asociat de asistență medicală la Universitatea din California Irvine.

Cercetarea a evidențiat mai mult de 30 de simptome, inclusiv anxietate, dureri de spate, oboseală, insomnie, probleme gastro-intestinale și ritm cardiac rapid. Cercetătorii au identificat cinci categorii de simptome care păreau cel mai probabil să apară împreună, cum ar fi durerea toracică și tuse, durerile abdominale și durerile de cap.

“Într-o zi pot avea dureri în piept și dureri de cap, iar a doua zi, durerea în piept și durerea de cap a dispărut și se remarcă dureri de spate și dureri musculare. Trebuie să surprindem traiectoria și schimbarea simptomelor în timp și avem nevoie de aceasta într-un eșantion mai mare care să reprezinte America”, a spus dr. Pinto.

Înțelegerea simptomelor Covid pe termen lung este o prioritate din ce în ce mai presantă pentru medici și cercetători, deoarece tot mai multe persoane raportează efecte secundare serioase care le împiedică capacitatea de a lucra sau de a funcționa așa cum făceau înainte.

David Putrino, directorul Mount Sinai Health System din New York City, care nu a fost implicat în noua cercetare, a spus că el și colegii săi de la centrul Mount Sinai pentru îngrijirea post-Covid au observat rezultate similare. “Multe persoane care au avut Covid asimptomatic pot, de asemenea, să dezvolte sindromul Covid post-acut. Poți avea un răspuns imun foarte agresiv”.

Surse alternative: MedRxiv, New York Times

Articole similare