Italia. O companie elvețiană a cerut aprobarea pentru producerea vaccinului rusesc Sputnik V, la o fabrică din Milano. Italia ar fi prima țară europeană care ar produce serul rus, dacă autoritățile vor aproba cererea.

italia-o-companie-elvetiana-a-cerut-aprobarea-pentru-producerea-vaccinului-rusesc-sputnik-v,-la-o-fabrica-din-milano-italia-ar-fi-prima-tara-europeana-care-ar-produce-serul-rus,-daca-autoritatile-vor-aproba-cererea.

Informația a venit de la președintele companiei Adienne Pharma & Biotech SA, cu sediul în Lugano, Elveția, care a declarat pentru Bloomberg că a semnat un acord cu fondul suveran rus, RDIF, pentru fabricarea vaccinului la fabrica din regiunea Milano. 

Antonio Francesco Di Naro a precizat că începerea producției așteaptă aprobarea autorităților italiene. 

Anunțul vine în contextul declarației făcute de premierul italian Mario Draghi privind intenția de a accelera vaccinarea în Italia. Săptămâna trecută Italia a blocat exportul de vaccinuri AstraZeneca către Australia, cu acordul UE, într-un pas menit să pună presiune pe compania britanică să-și respecte promisiunile de livrare către țările UE. Și anunțul privind o posibilă producție a vaccinului rus în UE poate pune presiune pe companiile farmaceutice occidentale, în condițiile în care acestea, deși au livrat cu prioritate serurile anti-Covid în SUA, Israel și Marea Britanie, nu își permit totuși să piardă piața europeană.

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat, săptămâna trecută, că a început examinarea tehnică a vaccinului Sputnik V,  pentru a evalua conformitatea acestuia cu standardele de siguranță și calitate, primul pas în obținerea aprobării pentru utilizarea în Uniunea Europeană.

Sursa: Bloomberg

Sursa foto: Hakan Nural/Unsplash

Articole similare