Costul orar cu forța de muncă a crescut cu 8,7% în ultimul trimestru al anului trecut, față de aceeași perioadă din 2019. Singura scădere în acest interval, în rândul angajaților din restaurante.

costul-orar-cu-forta-de-munca-a-crescut-cu-8,7%-in-ultimul-trimestru-al-anului-trecut,-fata-de-aceeasi-perioada-din-2019-singura-scadere-in-acest-interval,-in-randul-angajatilor-din-restaurante.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile:

  • spectacole, culturale şi recreative (+22,25%)
  • intermedieri financiare şi asigurări (+14,09%)
  • informaţii şi comunicaţii (+11,95%)
  • sănătate şi asistenţă socială (+11,73%)

Față de Trimestrul IV din 2019, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar la hoteluri şi restaurante (-3,82%), unde unităţile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activităţii aferente, în contextul pandemiei COVID-19, dar şi prin reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă, cauzată de şomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă.

Costul orar al forţei de muncă crescut în Trimestrul IV din 2020 cu 2,6% față de Trimestrul III, iar în acest interval s-a înregistrat un avans de 14% și în rândul angajaților din HoReCa.

Sursă: INS

Articole similare