Cercetătorii japonezi îi contrazic pe cei americani: simulările făcute de un supercomputer arată că purtarea a două măști nu este cu mult mai eficientă în împiedicarea răspândirii virale decât o singură mască purtată corespunzător.

cercetatorii-japonezi-ii-contrazic-pe-cei-americani:-simularile-facute-de-un-supercomputer-arata-ca-purtarea-a-doua-masti-nu-este-cu-mult-mai-eficienta-in-impiedicarea-raspandirii-virale-decat-o-singura-masca-purtata-corespunzator.

Supercomputerul Fugaku a modelat fluxul de particule virale pentru un purtător care utilizează diferite tipuri și combinații de măști faciale, potrivit unui studiu publicat de Universitatea Kobe.

Folosirea unei singure măști de tip chirurgical, dar nu din material textil, are o eficiență de 85% în blocarea particulelor atunci când este purtată strâns în jurul nasului și feței. Adăugarea unei măști poliuretanice deasupra acesteia îi crește eficiența, dar la numai 89%.

Purtarea a două măști netextile nu este utilă, deoarece acestea acumulează rezistență la trecerea aerului și provoacă scurgerea fluxului pe margini.

În general, măștile N95 de calitate profesională s-au dovedit cele mai eficiente în protecția împotriva infecțiilor, urmate de măștile netextile, apoi cele de pânză. Cele mai puțin eficiente măști sunt cele de poliuretan, a arătat studiul japonezilor, care contrazice astfel recomandările CDC (din SUA) de a purta două măști suprapuse. Simulările americanilor arătau că purtarea unei măști de pânză pe sub una profesională (N95) ajută mai mult izolarea feței.

Sursă: Reuters

Articole similare