Brazilia. Președintele Jair Bolsonaro le-a spus cetățenilor “să înceteze cu văicărelile”, în condițiile în care țara a înregistrat săptămâna aceasta un număr record de decese cauzate de coronavirus.

brazilia-presedintele-jair-bolsonaro-le-a-spus-cetatenilor-“sa-inceteze-cu-vaicarelile”,-in-conditiile-in-care-tara-a-inregistrat-saptamana-aceasta-un-numar-record-de-decese-cauzate-de-coronavirus.

“Prea multă agitație și văicăreli! Cât o să mai plângeți? Cât o să mai rămâneți în casă și veți închide totul? Nimeni nu mai suportă. Regretăm decesele, dar avem nevoie de o soluție ”, a declarat președintele, în cadrul unui eveniment, după două zile consecutive în care Brazilia a înregistrat recorduri de decese cauzate de Covid – peste 1700 de decese pe zi.

Jair Bolsonaro se numără printre liderii sceptici, care au sfidat regulile epidemice, chiar dacă în Brazilia au murit până acum peste 260 de mii de oameni, al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după Statele Unite. În timp ce focarul din SUA scade, Brazilia se confruntă cu cel mai periculos val de pandemie de până acum, mai ales că o nouă tulpină (braziliană) face ravagii în țară.

Autoritățile locale, responsabile cu măsurile anti-epidemice au impus restricții în capitala Brasilia, la Sao Paulo, iar Rio de Janeiro a intrat în carantină totală. 

“Ne confruntăm cu cel mai periculos val al pandemiei. Mutațiile sunt rezultatul reproducerii în exces a virusului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât transmisia este mai rapidă, cu atât avem mai multe mutații”, a spus Gonzalo Vecina Neto, medic și fost șef al autorității de reglementare în sănătate.

Guvernatorii locali și cadrele medicale critică modul în care guvernul central a gestionează pandemia, președintele Bolsonaro fiind cel mai aprig critic al carantinei. Mai puțin de 3,5% din populație a fost vaccinată până acum cu cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.

Sursa: Reuters 

Articole similare