Biserica Ortodoxă Română a decis că înainte de ritualul botezului preotul va fi obligat să se întâlnească cu părinții și nașii copilului care să prezinte starea de sănătate a acestuia, în funcție de recomandările pediatrului.

biserica-ortodoxa-romana-a-decis-ca-inainte-de-ritualul-botezului-preotul-va-fi-obligat-sa-se-intalneasca-cu-parintii-si-nasii-copilului-care-sa-prezinte-starea-de-sanatate-a-acestuia,-in-functie-de-recomandarile-pediatrului.

Într-un comunicat transmis joi seară se arată că “luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări”:

  • înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  • în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
  • în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Sursă: comunicat oficial.

Context: În urmă cu câteva săptămâni, un bebeluș a murit după ce a intrat în stop cardio-respirator, în timp ce era botezat la o biserică din municipiul Suceava. Ulterior, au apărut tensiuni între ierarhii Bisericii Ortodoxe: Arhiepiscopul Calinic (Argeș) susținea schimbarea ritualului, în timp ce arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, respingea cu fermitate această propunere.

Articole similare