OMS a livrat primele doze de vaccin anti-Covid prin Programul Covax, destinat țărilor sărace. Aproximativ 600 de mii de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în Ghana.

oms-a-livrat-primele-doze-de-vaccin-anti-covid-prin-programul-covax,-destinat-tarilor-sarace-aproximativ-600-de-mii-de-doze-de-vaccin-astrazeneca-au-ajuns-in-ghana.

Ghana a devenit prima țară care a primit vaccinuri împotriva coronavirusului prin intermediul programului Covax, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care își propune distribuirea vaccinurilor în mod echitabil între toate națiunile.

Aproximativ 600 de mii de doze de vaccin dezvoltate de Astrazeneca/Oxford au ajuns în capitala Ghanei, Accra. Țara, situată în Africa de Vest, a înregistrat peste 80.700 de cazuri de coronavirus și 580 de decese de la începutul pandemiei, însă experții consideră că aceste cifre nu sunt reale din cauza ratei scăzute de testare a populației.

Într-o declarație comună, OMS și UNICEF au declarat că: „Sosirea vaccinurilor Covid-19 în Ghana este esențială pentru a pune capăt pandemiei”. De asemenea, au precizat​ că transportul reprezintă „o parte din primul val de vaccinuri Covid care se îndreaptă către mai multe țări cu venituri mici și medii”.

Programul Covax a fost inițiat de OMS, împreună cu organizaţii filantropice şi ONG-uri, și vizează ca țările sărace să aibă cât mai curând acces la vaccinul împotriva coronavirusului. Prin acest proiect, se speră ca cel puţin 20% din populaţia Africii să fie vaccinată până la sfârșitul lui 2021. Peste două miliarde de doze sunt așteptate să fie livrate oamenilor din 190 de țări în mai puțin de un an. 

Covax a strâns până acum 6 miliarde de dolari (4,3 miliarde de lire sterline), dar are nevoie de cel puțin încă 2 miliarde de dolari pentru a-și atinge obiectivul pentru 2021.

Surse: BBC, CNN

 

Articole similare