Studiu. La patru săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin Pfizer sau AstraZeneca în rândul scoțienilor, riscul de a fi internat în spital, după infectarea cu coronavirus, a scăzut cu 85%, respectiv 94%.

studiu-la-patru-saptamani-de-la-administrarea-primei-doze-de-vaccin-pfizer-sau-astrazeneca-in-randul-scotienilor,-riscul-de-a-fi-internat-in-spital,-dupa-infectarea-cu-coronavirus,-a-scazut-cu-85%,-respectiv-94%.

Studiul a fost realizat pe întreaga populație a Scoției, de circa 5,4 milioane de locuitori, iar rezultatele preliminare au demonstrat eficiența ridicată a ambelor vaccinuri anti-coronavirus, în privința cazurilor severe de infectare.

De asemenea, cercetătorii au studiat și eficacitatea vaccinului, în fiecare săptămână de la administrarea primei doze. Au stabilit că serul a dovedit cel mai puternic impact în a patra săptămână de la administrarea primei doze.

”Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare și ne-au oferit motive să fim optimiști pentru viitor. Avem dovezi că vaccinarea oferă protecție și reduce riscul de a ajunge în spital”, a declarat Aziz Sheikh, profesorul al Universității din Edinburgh, care a coordonat studiul. Cercetătorul a adăugat că se așteaptă ca și în alte țări cu strategii de vaccinare similare, cum sunt Anglia sau Țara Galilor, rezultatele să fie asemănătoare.

Sheikh a precizat că rezultatele studiului reprezintă date preliminare, care nu au fost încă evaluate de oamenii de știință independenți, dar a adăugat: ”Sunt foarte încurajat. Acum avem dovezi naționale … că vaccinarea oferă protecție împotriva spitalizărilor COVID-19”.

Datele privind efectul vaccinurilor în Scoția au fost colectate în perioada 8 decembrie – 15 februarie. Cercetătorii au notat că în această perioadă s-au administrat 1,14 milioane de doze de ser, iar 21% din populația Scoției a primit cel puțin o primă doză. La persoanele cu vârsta de peste 80 de ani a fost observată o reducere cu 81% a riscului de spitalizare în a patra săptămână de la efectuarea primei doze de vaccin.

Strategia guvernului britanic a fost de a vaccina cât mai multe persoane cu cel puțin o doză de ser anti-coronavirus; de aceea, a decis să amâne administrarea dozei de rapel.

Surse alternative: Reuters, Business Insider.

Articole similare