Raport. Hackerii au creat un virus care să atace procesoarele pe care Apple le-a instalat pe noua generație de Macbook-uri, lansate în toamnă. Aproape 30 de mii de laptopuri din întreaga lume au fost atacate.

raport-hackerii-au-creat-un-virus-care-sa-atace-procesoarele-pe-care-apple-le-a-instalat-pe-noua-generatie-de-macbook-uri,-lansate-in-toamna-aproape-30-de-mii-de-laptopuri-din-intreaga-lume-au-fost-atacate.

Programul malware identificat de firma de securitate cibernetică Red Canary, care l-a denumit ”Silver Sparrow”. Red Canary transmite că acest malware “nu se manifestă într-un mod obișnuit, asemănător cu alți viruși de calculator care țintesc adesea sistemul de operare macOS al celor de la Apple”.

Scopul virusului misterios nu este cunoscut încă, dar, potrivit cercetătorilor, acesta include un mecanism de autodistrugere care pare să nu fi fost folosit. Totodată, nu este clar cum acest mecanism ar putea fi declanșat. Potrivit Ars Technica, virusul conține un cod care rulează nativ pe noul procesor M1 al Apple, lansat în noiembrie.

Deși nu am observat că Silver Sparrow transmite sarcini suplimentare, dăunătoare, procesorului M1, compatibilitatea sa cu procesorul și faptul că atacul a avut loc la nivel global sugerează că malware-ul este o amenințare destul de mare”, au scris cercetătorii.

Conform datelor furnizate de Malwarebytes, o companie americană de securitate online, noul virus a infectat 29.139 de laptopuri din 153 de țări începând cu 17 februarie, cele mai multe în SUA, Marea Britanie, Canada, Franța și Germania.

Surse alternative: CNN, Red Canary

Sursa foto: Dmitry Chernyshov//Unsplash

Articole similare