Universitatea Oxford susține că vaccinul său (făcut cu AstraZeneca) este mult mai eficient dacă a doua doză este administrată la trei luni distanță de prima. Eficiența ajunge la 76% după prima și la 81% după rapel.

universitatea-oxford-sustine-ca-vaccinul-sau-(facut-cu-astrazeneca)-este-mult-mai-eficient-daca-a-doua-doza-este-administrata-la-trei-luni-distanta-de-prima-eficienta-ajunge-la-76%-dupa-prima-si-la-81%-dupa-rapel.

Participanții cărora li s-au administrat dozele la minimum 12 săptămâni distanță au avut în final o protecție mai mare (81%) decât persoanele cărora li s-a administrat a doua doză după șase săptămâni și a căror imunitate a scăzut apoi la 55%.

Un interval mai lung asigură o protecție mai bună după a doua doză, fără a compromite procentul de protecție într-o perioadă de trei luni de dinaintea administrării rapelului”, susține autorul studiului, Profesorul Andrew Pollard de la Universitatea din Oxford.

Furnizarea de vaccinuri va fi probabil limitată, cel puțin pe termen scurt, iar decidenții trebuie să administreze dozele, pentru a obține cel mai bun scenariu pentru sănătatea publică. Vaccinarea mai multor persoane cu o singură doză poate oferi o protecție imediată mai mare a populației decât vaccinarea a jumătate din numărul de persoane, cu două doze, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, cercetătorii îi îndeamnă pe oameni să aibă ambele doze făcute, deoarece nu este clar cât timp poate dura protecția după o prima doză de vaccin anti-COVID-19.

Pentru studiu, cercetătorii au combinat informații prelevate de la 17.178 de persoane vaccinate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.

Conform unui raport realizat de Oxford luna trecută, o singură doză standard de vaccin AstraZeneca este eficient în proporție de 76%, după 22 de zile și până la 90 de zile, după vaccinare.

Sursă alternativă: Reuters

Articole similare