NASA a prezentat imagini color trimise de Perseverance de pe Marte, inclusiv un selfie pe care robotul și l-a făcut în timpul asolizării.

nasa-a-prezentat-imagini-color-trimise-de-perseverance-de-pe-marte,-inclusiv-un-selfie-pe-care-robotul-si-l-a-facut-in-timpul-asolizarii.

Fotografia color a fost capturată de o cameră montată pe macaraua spațială care a plasat roverul pe Marte, înainte ca vehiculul spațial de dimensiunile unei mașini să atingă suprafața planetei. Deși macaraua s-a autodistrus ulterior, ea a trimis mai întâi poza către Perseverance, care a livrat-o apoi pe Terra.

Imaginea a fost dezvăluită de managerii misiunii în timpul unei transmisiuni online de știri de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), Los Angeles, la mai puțin de 24 de ore de la amartizare. Vehiculul era susținut de trei cabluri legate de macara, dar și de un cablu de comunicații. 

Imaginea, care iese în evidență prin rezoluție și claritate, marchează prima fotografie de acest tip, de la o distanță atât de apropiată, a unei nave spațiale care coboară pe un alt corp ceresc. “E ceva ce nu am mai văzut până acum”, a spus Aaron Stehura, unul dintre directorii misiunii, în timp ce inginerul șef al proiectul crede că imaginea este una istorică, comparabilă ca importanță cu cea a astronautului din misiunea Apollo 11, Buzz Aldrin, coborând pe lună în 1969, după Neil Armstrong care a și făcut poza.

 

Săptămâna viitoare, NASA speră să prezinte mai multe fotografii și videoclipuri, unele posibil cu sunet, realizate de toate cele șase camere ale lui Perseverance, care ilustrează diverse manevre. 

Pauline Hwang, managerul misiunii, a declarat că roverul “merge foarte bine, continuând să fie extrem de funcțional”.

Roci din solul marțian vor fi depozitate la suprafața planetei pentru eventuala recuperare și livrare pe Pământ prin două viitoare misiuni robotice către Planeta Roșie, începând din 2031.

Potrivit coordonatorului misiunii, în următoarele săptămâni, echipa se va ocupa cu desfășurarea și testarea brațul robotic al vehiculului, antenele de comunicații, alături de alte echipamente, dar și de alinierea instrumentelor.

Una dintre sarcinile proiectului Perseverance, înainte de a începe căutarea de forme de viață microbiană, va fi să lanseze un mini-elicopter pe care l-a adus pe marte dar acest lucru se va întâmpla peste aproximativ două luni.

Sursa: Reuters

Articole similare