Comisia Europeană va permite transferul de date, atât financiare cât și de securitate, din UE către Marea Britanie pentru următorii patru ani. Consideră că legile privind protecția datelor din Regatul Unit sunt în concordanță cu cele ale Uniunii.

comisia-europeana-va-permite-transferul-de-date,-atat-financiare-cat-si-de-securitate,-din-ue-catre-marea-britanie-pentru-urmatorii-patru-ani-considera-ca-legile-privind-protectia-datelor-din-regatul-unit-sunt-in-concordanta-cu-cele-ale-uniunii.

”Asigurarea unui flux gratuit și sigur de date cu caracter personal este crucială pentru întreprinderile și cetățenii de pe ambele părți ale Canalului. Marea Britanie a părăsit UE, dar nu și familia europeană”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență, Vera Jourova.

Partajarea datelor cu Marea Britanie este crucială atât pentru firme, companii financiare, cât și pentru colaborarea dintre serviciile de informații și ordine din ambele părți, chiar dacă legile UE privind protecția datelor nu mai obligă Marea Britanie să le aplice după ce a părăsit blocul.

Londra a încorporat deja reglementările UE în propria legislație cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar UE va verifica din patru în patru ani dacă reglementări britanice sunt în continuare în concordanță cu cele europene. 

”Am inclus mecanisme clare și stricte atât în ​​ceea ce privește monitorizarea, cât și revizuirea, suspendarea sau retragerea unor astfel de decizii”, a precizat Jourova.

Înainte ca UE să acorde în mod oficial statutul de conformitate legilor britanice, trebuie să consulte Comitetul European pentru Protecția Datelor și să obțină undă verde de la un comitet format din reprezentanți ai guvernelor UE. Această procedură ar trebui finalizată până la sfârșitul lunii iunie, când se încheie un acord interimar pentru fluxuri de date după Brexit.

Autoritățile de reglementare din domeniul protecției datelor din UE adoptă o abordare mult mai dură a transferurilor de date după o hotărâre pronunțată de instanța superioară a blocului în iulie privind fluxurile de date transatlantice.

Surse alternative: Bloomberg, Reuters.

Sursa foto: Markus Spiske//Unsplash.

Articole similare