Vaticanul își avertizează angajații că riscă să-și piardă locurile de muncă dacă refuză să se vaccineze împotriva Covid, fără motive legitime de sănătate.

vaticanul-isi-avertizeaza-angajatii-ca-risca-sa-si-piarda-locurile-de-munca-daca-refuza-sa-se-vaccineze-impotriva-covid,-fara-motive-legitime-de-sanatate.

Cardinalul Giuseppe Bertello, guvernatorul Vaticanului, spune, într-un decret semnat pe 8 februarie, că vaccinarea este ”alegerea responsabilă” din cauza riscului de a face rău altor persoane.

Decretul stipulează că angajații care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate, pot primi o altă funcție, unde vor avea contact cu mai puține persoane, dar vor primi același salariu chiar dacă noul post este inferior ca nivel de salarizare.

Însă cei care refuză să se vaccineze fără un motiv întemeiat, vor fi supuși unei dispoziții specifice dintr-o lege din 2011 privind drepturile și obligațiile angajaților. Articolul din această lege spune că angajații care refuză ”măsurile preventive” pot fi supuși ”unor grade diferite de consecințe care pot duce până la concediere”. 

Programul de vaccinare al Vaticanului a început luna trecută, iar Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a fost printre primii care s-au imunizat. Vaticanul are câteva mii de angajați, iar cei mai mulți dintre ei locuiesc în Italia.

Papa Francisc este un susținător al vaccinurilor, pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

“Este o alegere etică, deoarece te joci cu sănătatea ta, cu viața ta, dar te joci și cu viața altora”, a spus el într-un interviu acordat luna trecută.

Până acum, la Vatican au fost confirmate mai puțin de 30 de cazuri de coronavirus, majoritatea în rândul Gărzii elvețiene, ai cărei membri locuiesc într-un imobil comun. Însă printre aceste cazuri s-a regăsit și cardinalul Bertello, care a fost testat pozitiv în decembrie.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Caleb Miller//Unsplash.

Articole similare