NATO va creşte efectivele misiunii în Irak de la 500 la 4 mii de membri. Anunțul a fost făcut de Jens Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor Apărării statelor membre.

nato-va-creste-efectivele-misiunii-in-irak-de-la-500-la-4-mii-de-membri-anuntul-a-fost-facut-de-jens-stoltenberg,-dupa-reuniunea-ministrilor-apararii-statelor-membre.

Miercuri s-a încheiat a doua zi de întâlniri prin video-conferință în care principalele discuții s-au concentrat pe misiunile din Afganistan și Irak. 

În ceea ce privește Irakul, miniștrii au fost de acord să extindă sfera misiunii NATO, ca urmare a cererii Irakului, pentru a sprijini forțele irakiene în lupta împotriva terorismului și pentru a se asigura că ISIS nu se întoarce: Astăzi, am decis să extindem misiunea de instruire a NATO în Irak, de la 500 la aproximativ 4.000 de persoane, a afirmat Jens Stoltenberg.

Referitor la Afganistan, miniștrii și-au reiterat angajamentul față de misiunea de sprijin condusă de NATO, dar nu s-a luat nicio decizie clară privind misiunea desfășurată în teritoriu. Stoltenberg a declarat : În această etapă, nu am luat nicio decizie finală cu privire la viitorul prezenței noastre, dar, pe măsură ce se apropie termenul limită de 1 mai, aliații NATO vor continua să se consulte și să se coordoneze”.

SUA ar urma să-și retragă militarii din Afganistan până la 1 mai, dar luna trecută Pentagonul a declarat că acest lucru va fi condiționat de angajamentele de pace ale talibanilor. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat anterior că părăsirea Afganistanului prea devreme sau într-un mod necoordonat ar putea avea consecințe pentru cea mai mare organizație militară din lume.

Sursă: NATO.

Articole similare