Judecătorii CEDO au făcut apel pentru eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare după ce s-a întors în Rusia. Spun că există riscuri în ceea ce privește viața acestuia.

judecatorii-cedo-au-facut-apel-pentru-eliberarea-opozantului-rus-aleksei-navalnii,-condamnat-la-inchisoare-dupa-ce-s-a-intors-in-rusia-spun-ca-exista-riscuri-in-ceea-ce-priveste-viata-acestuia.

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis că Rusia ar trebui să-l elibereze imediat pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny. 

”Curtea a luat în considerare natura și amploarea riscului pentru viața reclamantului, a demonstrat prima facie în scopul aplicării măsurii provizorii și a luat în considerare circumstanțele generale ale detenției actuale a reclamantului”, arată CEDO în decizia sa.

Această cerere este în mod deliberat inaplicabilă, deoarece nu există nicio bază legală în legislația rusă care să permită eliberarea acestei persoane”, a spus în replică Konstantin Chuychenko, ministrul rus al justiției.

De altfel și Rusia este membră a CEDO, dar anul trecut a adoptat o lege care stabilește că legislația națională prevalează în fața tratatelor și hotărârilor internaționale, în cazul în care acestea intră în conflict cu constituția națională.

Mai multe state occidentale au solicitat recent eliberarea lui Navalnîi, menționând că ar putea impune sancțiuni împotriva Rusiei în acest caz. Aleksei Navalnîi a fost arestat luna trecutăl, imediat ce a aterizat pe aeroportul din Moscova. A fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de instanțele rusești de judecată pentru că a încălcat regimul eliberărilor condiționate.

Surse alternative: Reuters, European Court of Human Rights.

Articole similare