UE respinge cererea Scoției de a rămâne în programul educațional Erasmus: ”Întreg Regatul Unit trebuie să reintre în programul de schimb de studenți, pentru ca o națiune din UK să poată participa”.

ue-respinge-cererea-scotiei-de-a-ramane-in-programul-educational-erasmus:-”intreg-regatul-unit-trebuie-sa-reintre-in-programul-de-schimb-de-studenti,-pentru-ca-o-natiune-din-uk-sa-poata-participa”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a răspuns unei scrisori oficiale prin care a fost adresată problema participării universităților din Scoția și Țara Galilor la programul de schimb de studenți al Uniunii Europene. Aceasta a precizat că singura modalitate prin care o națiune parte a Regatului Unit să poată participa este “participarea întregului Regat”. 

“Uniunea Europeană a oferit Regatului Unit posibilitatea participării complete la programul Erasmus+, în schimbul contribuției financiare standard a țărilor participante în programele Uniunii. După un an de negocieri constructive cu guvernul britanic, decizia Londrei a fost să nu continue asocierea”, a mai spus Von der Leyen. 

Terry Reintke, europarlamentar din partea Germaniei, a anunțat că în Parlamentul European se va organiza o dezbatere pe această temă. De asemeni, luna aceasta Guvernul britanic a lansat proiectul Turing, un înlocuitor pentru Erasmus, cu o investiție inițială de o sută de milioane de lire sterline. 

Spre deosebire de celelalte două provincii, studenții nord-irlandez pot continua să se înscrie în program, datorită unei scheme de finanțare din partea guvernului Irlandei, țară vecină provinciei Irlanda de Nord.

Sursa: Poltiico.

Articole similare