Serviciile secrete din Coreea de Sud susțin că hackerii din Coreea de Nord au încercat să fure date privind vaccinul anti-COVID Pfizer.

serviciile-secrete-din-coreea-de-sud-sustin-ca-hackerii-din-coreea-de-nord-au-incercat-sa-fure-date-privind-vaccinul-anti-covid-pfizer.

Coreea de Nord a încercat să acceseze sistemele informatice ale Pfizer pentru a fura date despre tehnologia vaccinului COVID-19, potrivit Serviciului Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud. Agenția nu a precizat dacă presupusa piratare a avut succes și nici Pfizer nu a emis un punct de vedere.

Anul trecut, hackerii nord-coreeni au încercat să acceseze serverele a cel puțin nouă organizații de sănătate, inclusiv Johnson & Johnson, Novavax și AstraZeneca, care au dezvoltat un ser anti-coronavirus sau sunt în curs de dezvoltare. Spionajul digital împotriva organismelor de sănătate, oamenilor de știință responsabili cu vaccinul și producătorilor de medicamente s-a intensificat în timpul pandemiei, pe măsură ce grupurile de hacking susținute de sau nu de anumite state încearcă să obțină informații despre vaccinurile anti-COVID-19.

Coreea de Nord este adesea acuzată că folosește o armată de hackeri, interesați să vândă datele despre vaccinurile furate și nu să le folosească pentru a dezvolta unul propriu, pentru a umple golurile financiare produse de sancțiunile internaționale referitoare la comerț.

Coreea de Nord urmează să primească aproape două milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford până în prima jumătate a acestui an prin programul OMS de distribuire a vaccinului, COVAX.

Sursă: Reuters

Articole similare