Eurostat: În noiembrie anul trecut s-au înregistrat cu 40% mai multe decese (indiferent de cauză), la nivelul UE, față de media ultimilor patru ani. În România “excesul de mortalitate” a fost de 63,5%.

eurostat:-in-noiembrie-anul-trecut-s-au-inregistrat-cu-40%-mai-multe-decese-(indiferent-de-cauza),-la-nivelul-ue,-fata-de-media-ultimilor-patru-ani-in-romania-“excesul-de-mortalitate”-a-fost-de-63,5%.

Biroul de Statistică al Uniunii Europene a evaluat impactul pandemiei, analizând indicatorul denumit ”exces de mortalitate”, precizând faptul că această creștere a numărului total de decese față de media anilor anteriori nu dă informații exacte despre cauzele fenomenului. Astfel, în perioada martie-noiembrie 2020 s-au înregistrat în țările UE cu peste 450 de mii mai multe decese decât în perioada similară a ultimilor patru ani, cele mai multe dintre ele, 150 de mii suplimentare, au fost numai în luna noiembrie 2020.

Potrivit datelor Eurostat, în România excesul de mortalitate a fost în norimebrie de 63,5% față de media ultimilor patru ani, dar în luna respectivă numărul deceselor aproape că s-a dublat în Polonia (+97,2%), Bulgaria (+95,7%) și Slovenia (+91%). La polul opus, s-a aflat Norvegia unde numărul deceselor s-a menținut la același nivel (+0,3%).

Statistica UE arată că în primul val al pandemiei, în primăvara 2020, excesul de mortalitate la nivelul UE a atins un vârf în aprilie 2020, +25% față de media aceleiași luni din intervalul 2016 – 2019. Între mai și iulie, s-a înregistrat apoi un nivel mai scăzut al excesului de mortalitate, însă în intervalul august – septembrie, odată cu valul doi al pandemiei, acest indicator a reintrat pe creștere. 

Eurostat precizează că deși excesul de mortalitate a fost observat pe parcursul întregului an, în toată Europa, vârfurile și intensitatea focarelor au variat foarte mult în funcție de țări. 

Sursa: Eurostat

 

Articole similare