Un coif viking, unicat în Romania si  printre puținele exemplare cunoscute în Europa, a fost recuperat de politie. Obiectul a fost descoperit, și nedeclarat, în urmă cu 11 ani în timpul lucrărilor de amenajare pe râul Siret.

un-coif-viking,-unicat-in-romania-si- printre-putinele-exemplare-cunoscute-in-europa,-a-fost-recuperat-de-politie-obiectul-a-fost-descoperit,-si-nedeclarat,-in-urma-cu-11-ani-in-timpul-lucrarilor-de-amenajare-pe-raul-siret.

Potrivit Poliției, coiful a fost descoperit inițial în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, însă nu a fost declarat și predat la data respectivă autorităților.

”Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.”, precizează polițiștii.

Autoritățile spun că cercetările vor continua pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar coiful a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național.

 

Articole similare