New York Times: Donald Trump a fost mult mai bolnav de Covid-19 decât s-a recunoscut public, fiind pe punctul de a avea nevoie de ventilator. A prezentat probleme pulmonare, iar nivelul saturației cu oxigen i-a scăzut la 80% la momentul internării.

new-york-times:-donald-trump-a-fost-mult-mai-bolnav-de-covid-19-decat-s-a-recunoscut-public,-fiind-pe-punctul-de-a-avea-nevoie-de-ventilator-a-prezentat-probleme-pulmonare,-iar-nivelul-saturatiei-cu-oxigen-i-a-scazut-la-80%-la-momentul-internarii.

Donald Trump și soția sa Melania au fost diagnosticați cu Covid-19 în octombrie. Conform unor surse citate de New York Times, starea de sănătate a fostului președinte a fost mai gravă decât s-a știut în spațiul public. Acesta s-a confruntat cu niveluri de oxigen extrem de scăzute la un moment dat și cu o problemă pulmonară asociată cu pneumonia. Nivelul saturaţiei cu oxigen i-a scăzut la 80% la momentul internării, iar boala este considerată severă atunci când nivelul de oxigen din sânge scade la 90%. Prognosticul în privința evoluției bolii sale era rezervat și se credea că va avea nevoie de ventilație artificială. 

Donald Trump a avut probleme cu respirația chiar și la Casa Albă și a primit de două ori oxigen înainte de a fi dus la spitalul Walter Reed.

Cei familiarizați cu starea de sănătate a lui Trump au declarat că plămânii săi erau inflamați, ceea ce atunci când un pacient prezintă și alte simptome, poate fi un semn al unui caz acut de boală. Acestea pot fi ușor de reperat pe o radiografie sau scanare, atunci când părți ale plămânilor par opace sau albe.

Anterior existau informații că Donald Trump a avut probleme cu respirația și febră pe 2 octombrie, ziua în care a fost dus la spital, iar tipurile de tratament pe care le-a primit au indicat că starea sa era gravă. În timp ce acesta a fost internat la Walter Reed, echipa sa medicală a încercat să minimizeze gravitatea situației. La 74 de ani și supraponderal, era expus riscului simptomelor severe și i s-a prescris un tratament agresiv. 

În timp ce se afla încă la Casa Albă, Trump a primit un medicament dezvoltat de firma de biotehnologie Regeneron Pharmaceuticals. Cocktailul cu anticorpi – care nu este disponibil pe scară largă în acel moment – ajută persoanele infectate cu virusul să lupte împotriva acestuia. După ce a fost internat în spital, el a început tratament cu dexametazonă, care este de obicei recomandat numai pacienților cu Covid-19 care au forme severe sau critice ale bolii, adesea celor care au nevoie de ventilație mecanică sau oxigen suplimentar, dar și cinci zile de medicament antiviral remdesivir.

În aceeași perioadă, pe măsură ce alte persoane apropiate domnului Trump au început să se îmbolnăvească, ginerele său, Jared Kushner, s-a oferit să faciliteze tratamentul Regeneron pentru ei, au spus două persoane apropiate discuției. Un asistent al lui Kushner a contestat faptul că acesta a făcut o astfel de ofertă în acel moment.

Sursa: NY Times.

Articole similare