Nature. Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech pare să ofere o imunitate adecvată împotriva variantelor britanică și sud-africană a coronavirusului. Testele au fost deocamdată realizate doar în laborator.

nature-vaccinul-produs-de-pfizer/biontech-pare-sa-ofere-o-imunitate-adecvata-impotriva-variantelor-britanica-si-sud-africana-a-coronavirusului-testele-au-fost-deocamdata-realizate-doar-in-laborator.

Publicat în prestigioasa revistă Nature, studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas. Aceștia au testat acțiunea unor tulpini de virus fabricate artificial care corespund tulpinilor britanică și sud-africană pe mostrele fiziologice recoltate de la 20 de persoane vaccinate cu ambele doze ale vaccinului Pfizer/Biontech. 

Anticorpii dezvoltați de organism după vaccinare au fost eficienți împotriva ambelor tulpini ale virusului, chiar dacă, menționează cercetătorii, spectrul mutațiilor a ceea ce numim în mod comun tulpina britanică și cea sud-africană este mai larg decât cele simulate în laborator.

Studiul mai arată că, deși eficient, serul avut o eficacitate “ceva mai scăzută” împotriva variantei sud-africane, în comparație cu răspunsul la cea britanică.

Rezultatele urmează a fi evaluate și de alți cercetători, iar confirmarea eficienței vaccinului Pfizer împotriva noilor tulpini trebuie confirmat și pe teste clinice, pe oameni. Pfizer anunțase anterior că vaccinul său pare a fi eficient pe varianta britanică a coronavirusului (se numește așa pentru că a fost identificată de cercetătorii din UK, dar ea pare a avea originea în Portugalia) care se răspândește acum pe continentul european și pe cel american.

Surse: Revista Nature.

Articole similare