Israel. Banca Națională a cumpărat aproape 7 miliarde de dolari numai în ianuarie, pentru a opri creșterea propriei monede. Șekelul a atins cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani și pe fondul optimismului generat de vaccinarea rapidă a populației.

israel-banca-nationala-a-cumparat-aproape-7-miliarde-de-dolari-numai-in-ianuarie,-pentru-a-opri-cresterea-propriei-monede-sekelul-a-atins-cel-mai-mare-nivel-din-ultimii-24-de-ani-si-pe-fondul-optimismului-generat-de-vaccinarea-rapida-a-populatiei.

Banca Israelului anunță că rezervele sale valutare au atins un record istoric de 179,5 mld. de dolari, după ce în ianuarie a intervenit masiv pentru a determina scăderea șechelului. Moneda israeliană (ILS) atinsese pe 14 ianuarie valoarea de 3,11/1 USD, cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani, dar a scăzut apoi la 3,30 ILS/1 USD.

De asemenea, Banca Națională a Israelului a anunțat că va cumpăra în acest an 30 de miliarde de dolari în diferite valute, cu 50% mai mult decât anul trecut, pentru a încerca să oprească aprecierea șekelului. A injectat aproximativ 1 miliard de dolari în sistemul banca, numai în luna ianuarie, pentru a încuraja creditarea întreprinderilor mici.

Moneda israeliană se apreciază mai ales ca urmare a fluxurilor de investiții străine către Israel, dar și pe valul de optimism economic generat de vaccinarea rapidă a populației. Țara a reușit deja să vaccineze mai mai mult de jumătate dintre locuitori și planifică reducerea restricțiilor epidemice.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Stacey Franco/Unsplash

Articole similare