Autoritățile au introdus obligativitatea prezentării unui test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele cu risc epidemiologic ridicat. Totodată, au actualizat lista, care cuprinde acum 67 de țări și teritorii.

autoritatile-au-introdus-obligativitatea-prezentarii-unui-test-pcr-negativ,-efectuat-cu-cel-mult-72-de-ore-inainte-de-data-intrarii-in-tara,-pentru-persoanele-care-sosesc-din-tarile/zonele-cu-risc-epidemiologic-ridicat-totodata,-au-actualizat-lista,-care-cuprinde-acum-67-de-tari-si-teritorii.

”Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă și obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară” a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Totodată, persoanele care sosesc din aceste zone vor intra în carantină pentru 14 zile.

Astfel, de pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat cuprinde acum 67 de nume, față de 48 la ultima actualizare. Printre țarile introduse, Belgia și Maldive.

Anexa Nr. 1 La HCNSU Nr. 6 Lista State Cu Risc Epidemiologic Ridicat 04.02.2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.

Art.2 – (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021.

Art.3 – Se aprobă completarea stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare a populației împotriva virusului SARS CoV-2, prevăzute în anexa nr. 2.

Art.4 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 3, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență și Oficiului Național de Achiziții Centralizate, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art.6 -Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Articole similare