Rata șomajului a intrat în decembrie sub 5%, cel mai mic nivel din aprilie 2020, în ciuda înăspririi restricțiilor epidemice. Aceasta reprezintă însă procentul celor care își caută activ de lucru, iar nu pe cel al oamenilor care nu au de lucru.

rata-somajului-a-intrat-in-decembrie-sub-5%,-cel-mai-mic-nivel-din-aprilie-2020,-in-ciuda-inaspririi-restrictiilor-epidemice-aceasta-reprezinta-insa-procentul-celor-care-isi-cauta-activ-de-lucru,-iar-nu-pe-cel-al-oamenilor-care-nu-au-de-lucru.

Potrivit statisticii oficiale, în decembrie își căutau activ de lucru 450 de mii de români (4,9% din populația activă). Este cel mai mic număr de la izbucnirea pandemiei, în martie 2020, dar rămâne cu 100 de mii mai mare față de toamna anului 2019.

Rata șomajului (BIM) a atins un vârf de 5,5% în iulie 2020, a scăzut până la 5,1% pe perioada verii, când apar mai multe slujbe sezoniere, dar a sărit din nou la 5,3% în octombrie. Ulterior, în noiembrie și decembrie, scăderea numărului celor care își caută activ de lucru s-a reluat.

Institutul Național de Statistică calculează rata șomajului după metodologia Biroului Internațional al Muncii, considerând a fi șomeri doar persoanele care nu au de lucru, își caută activ un loc de muncă și pot începe serviciul în următoarele două săptămâni, indiferent dacă primesc sau nu indemnizație de șomaj.

Articole similare