Raport Transparency International. România a rămas în top trei cele mai corupte țări ale Uniunii Europene în 2020, alături de Ungaria și Bulgaria.

raport-transparency-international-romania-a-ramas-in-top-trei-cele-mai-corupte-tari-ale-uniunii-europene-in-2020,-alaturi-de-ungaria-si-bulgaria.

Indicele de Percepție a Corupției (CPI) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în statele lumii.

Raportul arată că sistemele sanitare au demonstrat pe timpul pandemiei că fac față cu greu unei situații de criză atunci când în țara respectivă există un nivel al corupției ridicat. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în Sănătate și tind să încalce mai puțin anumite drepturi ale pacienților.

Raportul mai arată că lipsa de transparență în achizițiile publice și lipsa unor măsuri constante pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme care s-au accentuat în România, în contextul pandemiei.

Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre ale UE, România, Bulgaria și Ungaria împart ultimul loc al clasamentului cu același scor, 44 de puncte din 100 posibile, unde zero înseamnă “foarte corupt”, iar o sută înseamnă “deloc corupt”. Peste două treimi dintre țările UE au obținut un scor mai slab de 50 de puncte.

În lume, România se află în clasament pe locul 69, sub țări precum Rwanda, Grenada, Belarus, Armenia sau Muntenegru.

Sursa: Raport Transparency International

Foto: Pexels/Cottonbro

Articole similare