Marea Britanie. Comercianții au raportat în ianuarie cea mai mare scădere anuală a prețurilor de după luna mai 2020. Presiunea, generată atât de restricții, cât și de Brexit și noile costuri.

marea-britanie-comerciantii-au-raportat-in-ianuarie-cea-mai-mare-scadere-anuala-a-preturilor-de-dupa-luna-mai-2020-presiunea,-generata-atat-de-restrictii,-cat-si-de-brexit-si-noile-costuri.

British Retail Consortium (BRC), un organism din domeniul comerțului, format și din mai multe lanțuri de magazine, a declarat miercuri că membrii săi au raportat o scădere a prețurilor medii de 2,2% în ianuarie, comparativ cu un an mai devreme. Declinul, influențat și de faptul că magazinele neesențiale au fost nevoite să închidă din 5 ianuarie.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,2%, cea mai mică creștere din ianuarie 2017, iar prețurile produselor nealimentare au scăzut cu 3,6%. “Vânzările după Crăciun și blocajul la nivel național au scăzut prețurile la produsele nealimentare, în special la îmbrăcăminte și articole de bricolaj”, a spus Helen Dickinson, director executiv al BRC.

Dickinson a mai spus că, pe lângă faptul că se confruntă cu o cerere mai scăzută din partea consumatorilor, comercianții cu amănuntul au fost supuși unor presiuni din cauza costurilor mai mari: “Birocrația legată de Brexit, creșterea costurilor globale de expediere și a prețurilor produselor alimentare, precum și carantina și restricțiilor înseamnă că presiunile de preț se acumulează”.

Datele Oficiului Național de Statistică, care nu sunt ajustate sezonier, au arătat o scădere de 35% a cheltuielilor consumatorilor la începutul lunii ianuarie.

Surse alternative: BRC, Reuters

Foto: Unsplash/Markus Spiske

Articole similare