Bill Gates consideră că țările sărace vor căpăta accesul la vaccinurile anti-COVID cu 6-8 luni mai târziu decât națiunile mai bogate.

bill-gates-considera-ca-tarile-sarace-vor-capata-accesul-la-vaccinurile-anti-covid-cu-6-8-luni-mai-tarziu-decat-natiunile-mai-bogate.

”Numărul total de doze care vor fi livrate la începutul programului COVAX de ajutorare a țărilor sărace va fi modest. Da, vor exista alocări, dar cred că se va vedea o diferență de 6-8 luni între momentele în care țările sărace și cele bogate vor ajunge să imunizeze același procent din populație, asta în cel mai bun caz” a spus Bill Gates într-un interviu pentru Reuters.

Fondatorul Microsoft care se ocupă acum cu activitățile de caritate, prin fundația pe care a înființat-o alături de soția sa, a declarat că ”alocarea primelor doze de vaccinuri a fost o problemă foarte grea, care a pus presiune pe instituțiile globale, guvernele țărilor și laboratoarele de producție. Fiecare politician este forțat să se zbată ca țara lui să aibă întâietate”.

”Dacă ești un laborator farmaceutic ce nu a dezvoltat un ser, atunci nu ești sub presiune. Dar iată că cele care au produs vaccinuri sunt cele atacate” adaugă fondatorul Microsoft.

Într-o scrisoare anuală publicată de fundația sa, Bill Gates a scris că, după estimările sale, populația țărilor mai bogate va reveni la viața normală până la finalul acestui an, dacă un procent de 70-80% vor fi fost vaccinați. Gates notează că până la finalul deceniului, vaccinurile pe bază de ARN mesager vor fi mai ieftine, mai ușor de depozitat și se vor produce mai rapid.

Fundația Bill și Melinda Gates a alocat până acum 1,75 de miliarde de dolari pentru a susține efortul global de luptă cu pandemia, bani în care sunt incluși și sumele pentru programul COVAX al OMS, prin care se dorește ca țările lumii să aibă un acces echitabil la dozele de vaccin. Coordonatorii COVAX spun că scopul lor este să livreze 2,3 miliarde de doze până la finalul anului, dintre care 1,8 miliarde cu titlu gratuit pentru guvernele țărilor sărace.

Sursa: Reuters.

Articole similare