Britanicii dezvoltă în Irlanda de Nord o dronă de luptă care va asista avioanele de vânătoare ca “wingman loial”. Spre deosebire de majoritatea dronelor militare, aceasta va zbura la viteze supersonice.

britanicii-dezvolta-in-irlanda-de-nord-o-drona-de-lupta-care-va-asista-avioanele-de-vanatoare-ca-“wingman-loial”-spre-deosebire-de-majoritatea-dronelor-militare,-aceasta-va-zbura-la-viteze-supersonice.

Denumit “Echipa Mosquito” (țânțar, în engleză) proiectul își propune să dezvolte până în 2023 drone similare ca armament și viteză avioanelor de vânătoare produse de oameni, care vor asista un avion principal (cu echipaj uman) în lupta aeriană, dar și în anihilarea țintelor de la sol, în special a bateriilor antiaeriene.

Pentru proiectarea dronei de luptă, guvernul britanic a alocat 30 de milioane de lire sterline și a selectat o firmă de inginerie din Irlanda de Nord.

Deși acesta ar fi primul program de dronă de luptă al UK, proiecte de tip Wingan loial mai au în dezvoltare atât SUA, Uniunea Europeană (Airbus), Australia, cât și Rusia.

Americanii au făcut deja câteva zboruri de test cu  Skyborgul Kratos Valkyrie, în timp ce divizia Boeing din Australia a proiectat un vehicul similar, intrat în evaluarea forțelor aeriene australiene. Rusia a început din 2011 dezvoltarea dronei invizibile Suhoi T-70 Okhotnik, gândită să evolueze în luptă alături de interceptorul Su-57, cu echipaj uman.

Sursă alternativă: Sky News.

Articole similare