Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Portavionul american Theodore Roosevelt a ajuns în zonă, într-un moment în care bombardierele chineze au violat spațiul aerian de identificare al Taiwanului, iar parlamentul de la Beijing a autorizat în mod explicit marina să deschidă focul pentru a preveni orice amenințare.

tensiuni-in-marea-chinei-de-sud-portavionul-american-theodore-roosevelt-a-ajuns-in-zona,-intr-un-moment-in-care-bombardierele-chineze-au-violat-spatiul-aerian-de-identificare-al-taiwanului,-iar-parlamentul-de-la-beijing-a-autorizat-in-mod-explicit-marina-sa-deschida-focul-pentru-a-preveni-orice-amenintare.

 

Grupul de luptă al portavionului Theodore Roosevelt desfășoară o acțiune de “mare liberă”, gest prin care neagă implicit orice pretenții teritoriale. Forțele aeriene din Taiwan au raportat că 12 avioane de luptă chineze, între care patru avioane de vânătoare și opt bombardiere (inclusiv cu capacitate nucleară) au pătruns în sud-estul spațiului de identificare aeriană de al insulei. Acest lucru s-a repetat sâmbătă și duminică.

Tensiunile din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est s-au intensificat zilele trecute, când Beijingul a autorizat prin lege trupele de coastă să deschidă focul asupra unor vase străine „pentru a opri sau a preveni orice amenințare”. Anterior, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo anunțase că va vizita Taiwanul, dar a renunțat la idee, după ce China a amenințat că va trimite avioane de luptă deasupra insulei. 

Antony Blinken, desemnat de Joe Biden în funcția de secretar de stat, a spus că „fără îndoială” China reprezintă cea mai semnificativă provocare pentru Statele Unite. 

Marea Chinei de Sud reprezintă un culoar maritim important pentru comerțul mondial, disputat însă și de China și de Vietnam, Malaezia, Filipine, Brunei și Taiwan.

Surse alternative: Reuters

Articole similare