Rusia. Poliția a reținut peste 3.000 de persoane în cadrul protestelor de susținere a opozantului Aleksei Navalnîi și a recurs la forță pentru a sparge demonstrațiile, cele mai multe în Moscova și Sankt Petersburg. Manifestații au avut loc în aproximativ 100 de orașe.

rusia-politia-a-retinut-peste-3000-de-persoane-in-cadrul-protestelor-de-sustinere-a-opozantului-aleksei-navalnii-si-a-recurs-la-forta-pentru-a-sparge-demonstratiile,-cele-mai-multe-in-moscova-si-sankt-petersburg-manifestatii-au-avut-loc-in-aproximativ-100-de-orase.

Grupul de activism civic OVD-Info transmite că peste 3.926 de protestatari au fost reținuți în total în Rusia, sâmbătă. Numai la Moscova au fost reținute de către polițiști mai mult de o mie de persoane, între care și soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, eliberată ulterior. La Sankt Petersburg, au fost reținuți peste 489 de oameni, potrivit grupului OVD, citat de agențiile de presă.

Protestele au fost marcate de tesiuni și agresivitate din partea forțelor de ordine, fără însă ca acestea să intervină decisiv. La Moscova au fost pe străzi cel puțin 40 de mii de manifestanți, potrivit Reuters, care precizează că autoritățile au numărat maximum patru mii de oameni.

Primele mitinguri și primele confruntări au avut loc în orașul Habarovsk, din sud-est, precum și la Vladivostok. Manifestațiile au continuat în Moscova, Sankt Petersburg, Vladivostok, Tomsk, Habarovsk, Blagoveșcensk, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Iatutsk sau Omsk. Arestări au fost făcute și în Krasnodar și Kaliningrad, potrivit The Guardian.

Echipa lui Navalnîi a lansat un documentar intitulat Palatul lui Putin, o construcție de un miliard de dolari de pe coasta Mării Negre, care ar aparține președintelui rus. Kremlinul a negat acest lucru, însă filmul a strâns peste 60 de milioane de vizionări.

Cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuză serviciile secrete ruse că au încercat să îl omoare, otrăvindu-l cu noviciok, un agent chimic utilizat de KGB pe vremea Uniunii Sovietice. El a fost salvat la limită de medicii germani, dar a decis să se întoarcă în Rusia, unde a fost imediat arestat sub pretextul încălcării termenilor de eliberare condiționată. Liderii occidentali au criticat arestarea lui Navalnîi, cerând imperativ Rusiei eliberarea opozantului.

Surese alternative: Sky News, Reuters

Articole similare