Marea Britanie. Partidul Național Scoțian (de guvernare) a anunțat că va iniția un nou referendum pentru independență, chiar dacă guvernul britanic nu este de acord cu un astfel de vot.

marea-britanie-partidul-national-scotian-(de-guvernare)-a-anuntat-ca-va-initia-un-nou-referendum-pentru-independenta,-chiar-daca-guvernul-britanic-nu-este-de-acord-cu-un-astfel-de-vot.

Președintele SNP și Ministrul de Finanțe, Michael Russell, a declarat că un proiect de lege privind organizarea unui nou referendum de independență va fi introdus în parlamentul scoțian, dacă alegerile din luna mai vor aduce o majoritate în acest sens, chiar și fără aprobarea Marii Britanii. El recunoaște că acest lucru ar putea provoca Londra să “atace în instanță baza legală a referendumului, în încercarea de a bloca voința poporului scoțian”. 

De altfel, în momentul Brexit, premierul scoțian Nicola Sturgeon a precizat că poporului scoțian i se face o mare nedreptat și a reiterat dorința de independență.

Liderul Partidului Conservator din Scoția, Douglas Ross, a acuzat guvernul SNP că nu ia în considerare pandemia de coronavirus și pune “timp, energie și resurse în urmărirea unui referendum ilegal”.

Boris Johnson a declarat că nu va aproba un alt vot de independență și a susținut într-un interviu că Londra nu ar trebui să permită unul până în anii 2050.

Referendumul pentru independența Scoției din 2014 a avut aprobarea guvernului de la Londra, dar alegătorii au susținut uniunea cu 55-45%. Ulterior, la reefrendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre scoțieni au votat însă pentru rămânerea în Uniunea Europeană, iar rezultatul a influențat semnificativ și dorința scoțienilor de independență, ultimele sondaje (din decembrie anul trecut) arătând că aproape 60% dintre scoțieni ar vota pentru independență, după ieșirea Marii Britanii din UE.

Sursa: Financial Times

Articole similare