Premierul britanic anunță că tulpina englezească a coronavirusului “pare să aibă o mortalitate cu 30% mai mare decât cea obișnuită.”

premierul-britanic-anunta-ca-tulpina-englezeasca-a-coronavirusului-“pare-sa-aiba-o-mortalitate-cu-30%-mai-mare-decat-cea-obisnuita.”

“Dovezile pe care le-am colectat până acum ne fac să credem acest lucru”, a declarat premierul Boris Johnson într-o conferință de presă susținută în această seară. 

Premierul a mai precizat că “gradul crescut de mortalitate înseamnă o presiune în plus pentru sistemul național de sănătate, care deja se afla sub presiune”.

Datele au fost analizate de către cercetătorii unui grup format special pentru a studia caracteristicile noii tulpini.

Sir Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului, a precizat că “aceste dovezi nu sunt încă suficient de puternice. Mai este nevoie să analizăm informațiile, pentru a obține rezultate precise. Dar este evident că tulpina se transmite mai rapid și poate avea o mortalitate mai mare. De exemplu, pentru categoria de vârstă de 60 de ani, riscul mediu este ca 10 persoane dintr-o mie infectate să moară. Cu noul virus, este de așteptat să moară aproximativ 13 sau 14 persoane dintr-o mie. Sunt diferențe de mortalitate și la celelalte grupe de vârstă.”, a mai spus Sir Vallance, subliniind că deși aceste cifre încă nu sunt exacte, pare să existe o creștere a mortalității și a transmisibilității.

Guvernul anunța la începutul lunii decembrie că noua tulpină, care s-a răspândit deja în peste 60 de țări, are un grad de transmitere mai ridicat, dar că nu există dovezi că ar fi și mai mortală. 

Surse alternative: BBC, Sky News, Euronews.

Articole similare