UE a încheiat acorduri de 1,4 miliarde de euro cu Airbus și Thales, care vor produce noua generație de sateliți Galileo care să opereze sistemul european de navigație, similar GPS-ului.

ue-a-incheiat-acorduri-de-1,4-miliarde-de-euro-cu-airbus-si-thales,-care-vor-produce-noua-generatie-de-sateliti-galileo-care-sa-opereze-sistemul-european-de-navigatie,-similar-gps-ului.

Scopul noului proiect este de a încorpora în sateliți tehnologii mai noi, precum antene digitale configurabile sau sisteme de propulsie care folosesc motoare electrice. Acestea vor îmbunătăți  acuratețea semnalelor transmise către Pământ. 

Sateliții vor fi construiți de cele mai mari companii specializate din Europa, Airbus și Thales Alenia Space. Companiile vor fabrica câte șase nave spațiale pentru sistemul global de navigație prin satelit, iar primii sateliți vor fi probabil lansați în 2024. Uniunea Europeană a rezervat nouă miliarde de euro pentru proiectul Galileo și programul Egnos în următorii șapte ani. 

Galileo este compus, în prezent, din 24 de nave spațiale aflate pe orbita Pământului, iar alte 12 sunt în curs de asamblare sau urmează să fie lansate în spațiu. Versiunea UE a sistemului american GPS, permite utilizatorilor să-și identifice locația pe planetă, având o marjă de eroare de aproximativ un metru. Transmisiile sunt folosite și în numeroase aplicații pentru infrastructură, inclusiv sincronizarea rețelelor de telecomunicații și energie.

Sursa: BBC 

Foto: Comisia Europeană

Articole similare