Fostul șef al băncii Vaticanului a fost condamnat la aproape nouă ani de închisoare pentru spălare de bani și delapidare.

fostul-sef-al-bancii-vaticanului-a-fost-condamnat-la-aproape-noua-ani-de-inchisoare-pentru-spalare-de-bani-si-delapidare.

Angelo Caloia, în vârstă de 81 de ani, a primit o pedeapsă de opt ani și 11 luni de închisoare, fiind cel mai înalt oficial de la Vatican condamnat pentru infracțiuni financiare. Avocatul său a anunțat că va ataca sentința pronunțată de Curtea Vaticanului.

Caloia, fost președinte al Băncii Vaticanului în perioada 1999-2009, a fost acuzat alături de doi avocați, consultanți ai băncii, de delapidare în timp ce gestionau vânzarea unor imobile deținute de bancă în perioada 2001-2008. Au trecut în documente o valoare mai mică a tranzacției decât valoarea ei reală.

Avocatul Gabriele Liuzzo, în vârstă de 97 de ani, a primit aceeași sentință ca și Caloia, respectiv 8 ani și 11 luni, iar fiul său, Lamberto Liuzzo, în vârstă de 55 de ani, a primit o pedeapsă de cinci ani și două luni.

Totodată, Curtea Vaticanului le-a interzis celor trei să mai ocupe funcții publice. 

Banca Vaticanului a fost mult timp afectată de scandaluri financiare. În septembrie 2020, Giovanni Angelo Becciu, unul dintre cei mai puternici cardinali ai Vaticanului, și-a dat demisia din funcție, după ce a fost acuzat de delapidare. 

Sursă alternativă: CNN

Articole similare