Uniunea Europeană intenționează să ceară ca fiecare stat membru să-și vaccineze cel puțin 70% din populația adultă, până la începutul verii.

uniunea-europeana-intentioneaza-sa-ceara-ca-fiecare-stat-membru-sa-si-vaccineze-cel-putin-70%-din-populatia-adulta,-pana-la-inceputul-verii.

”Până în martie 2021, statele membre ar fi trebuit să vaccineze minimum 80% din angajații din domeniul sănătății și asistenței sociale și persoanele cu vârsta peste 80 de ani” și ”până în vara anului 2021, statele membre ar fi trebuit să vaccineze minimum 70% din populația adultă”, se arată în proiectul privind ultimele recomandări în răspunsul la pandemie ce urmează să fie lansat marți de Comisia Europeană, citat de Bloomberg. 

De asemenea, Comisia recomandă:

  • extinderea utilizării testelor rapide. 
  • descurajarea ”puternică” a tuturor călătoriilor neesențiale, până când situația epidemiologică se îmbunătățește. 
  • secvențierea genomului pentru cel puțin 5% (de preferință 10%) din toate testele pozitive de SARS-CoV-2, pentru identificarea și urmărirea noilor variante ale virusului.
  • înlocuirea interdicțiilor de călătorie cu măsuri mai bine direcționate.

Comisia promite în schimb să accelereze procesul de aprobare pentru noi facilități de producție și să ajute statele membre să înființeze centre de vaccinare și sisteme electronice de rezervare pentru vaccinare. 

Propunerile reflectă îngrijorarea statelor membre privind capacitatea actuală de producție a vaccinurilor aprobate, considerată în prezent insuficientă.

Totodată, Comisia Europeană se angajează să convină cu statele membre, până la sfârșitul acestei luni, asupra unui protocol pentru certificatele de vaccinare, ”prin care acestea pot fi recunoscute și utilizate în sistemele de sănătate din întreaga UE și care ar putea fi extinse la nivel global în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății”. 

Aceste certificate care dovedesc imunizarea ar putea înlocui carantina și cerințele de prezentare a unui test negativ.

Sursa: Bloomberg.

Articole similare